Competition Entries

Manchester Innovation & Transit Hub
Manchester, N.H. (2016)

This project, submitted to the AIANH 2016 Emerging Professional Design Competition, builds on the required program for a transit center in downtown Manchester, N.H., with the addition of an innovation hub to promote and showcase the city’s tech startups, creative enterprises and academic institutions. Inspired by Manchester’s motto, Labor Vincit (Latin for “Labor Conquers”), the focal point of the innovation hub is a Makerspace, clad in red-tinted glass, that pierces through the transit concourse, encouraging commuters and new arrivals to Manchester to view the city at work. A rust-colored wire mesh wrapper envelopes the building—the color paying homage to the red brick of the surrounding Millyard, while its sinuous shape reflects the dramatic topography of the site, and the dynamism of transportation and industry.

East End Beach Boathouse
Portland, Me. (2009)

This collaborative project was submitted in response to an open competition for a new bathhouse, boat launch and storage, picnic facility and park office in Portland, Me., in autumn 2009. My collaborator worked primarily on the site plan and smaller pavilions, and my work focused on the main building, which is conceived as an elegantly crafted box, whose aesthetic is derived from its construction and siting. The box is wrapped with wooden slats, which conceal the base of the building facing the land. On the waterside of the box, however, the slats wrap over the top and are open to the bay, providing an airy, semi-covered area that frames the water from within. The building is designed to function efficiently and flexibly, but more importantly to serve as a built element worthy of its location.

Carroll County Cooperative Extension
Ossippee, N.H. (2008)

This design for a small educational, office and community meeting facility in rural New Hampshire was based on the traditional New England barn: a simple, but elegant structural system wrapped in a pristine box of cladding with punctured openings, and seated upon a heavy foundation. The design, like the barn, is divided spatially by its structural system; and though very much distinguishable from its site, it is complementary and open to the environment around it. The design does not seek to emulate the barn, but rather is conceived in the same tradition and patterns of the barn. Like the barn, the interior space is open and inherently flexible, and like the barn, it is designed with passive systems in mind, lending it a degree of sustainability not only of energy, but also of program and culture. It is contextual in a way that adherence simply to aesthetics can not afford, making it both of its time and of its cultural traditions.

Lavender Lake Art Factory
Brooklyn, N.Y. (2009)

This collaborative project was submitted in response to an open competition for a building and landscape to house live-work studios and public space along a polluted canal in Gowanus, Brooklyn, N.Y. in summer 2009. Informed by the many abandoned factories reclaimed as artists’ spaces, the design allows users to customize the space in a manner which is most suitable to their art or craft within the open framework of a fixed, but minimal structure. The intention was to provide a pragmatic, yet beautiful structural framework, around which flow open spaces populated with movable units, creating an infinitely flexible, dynamic space, conducive to collaboration among artists, and with the public. The site plan continues the tension between the public and the canal, which cannot be touched, and the site, which was left overgrown with native grasses, except for paths connecting the building and street with the water. Like the wire screen surrounding the building and courtyard, a linear grove separates the street from the site, both obscuring the contents within and inviting further investigation.

Good Housing Makes Good Neighbors
Roslindale, Mass. (2010)

The design for a multi-unit, multi-type and multi-functional Roslindale housing project seeks to foster an open and dynamic community through the adaptability of spaces and program, and flexibility between internal spaces and units. The design began during an undergraduate studio, and was refined several years later for the BSA’s In Pursuit of Housing competition. The project is composed of a simple, yet extraordinarily flexible arrangement of units. There are essentially two unit types: a single-level unit with one bedroom, and a two-level unit with three to four bedrooms, within each of which are movable partitions that either pivot or slide, allowing for a wide range of configurations, so that each unit is adaptable to many different lifestyles and activities. Additionally, movable partitions between units enable them to be combined temporarily or indefinitely.

This flexibility encourages a diverse and open community, within which less space is required for each resident. The same unit that can be used by a young couple can easily accommodate an infant should the need arise; the elderly grandparent otherwise relegated to a nursing home can remain an active member of the community while still having the assistance of a friendly neighbor or adjacent relative; the children of one unit can safely play with the neighboring children in both their own homes at once; and the block party otherwise canceled due to inclement weather can easily be moved indoors to an ever-evolving collection of opened walls and reconfigured spaces. The ability of the units to be reconfigured internally, as well as opened onto each other in many different ways accommodates an exceptional number of activities and needs within a limited space, and fosters greater relationships between residents, transforming a container of apartments into a vibrant neighborhood.